A méhek világnapja első ízben 2018. május 20-án került megtartásra. A dátum magyarázata: 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, Anton Janša(wd). Az ő méhészeti munkásságának állítanak emléket azzal, hogy születésnapjának dátuma lett a méhek világnapja.
A jeles nap alkalmából ajánljuk Rúzsa Magdi énekesnő és Vida József bankár Zümmögés a konyhában című szakácskönyvüket, amelyben a szerzők mézzel készült finomságok receptjeit gyűjtötték össze. A 49 recept között találhatunk előételeket, salátákat, leveseket, főételek és desszerteket, amelyeknek fontos alkotóeleme a méz. Ez a könyv azonban nem csak a konyhaművészetre fókuszál, hanem bemutatja a méz elkészítésének útját a virágszirmokon gyűjtögető méhtől a „folyékony arany” létrejöttéig.
Rúzsa Magdi, Vida József: Zümmögés a konyhában: ...és végy egy kanál mézet!
Budapest, Boook K. Kft., 2021. (2., jav. kiad.) 199 p.
Raktári jelzet: E 023036
A könyvtárban itt található.