Üdvözöljük a KSH Könyvtár online katalógusában!

 

Néhány hasznos információ a katalógusban való kereséshez

Keresés

·      Cím/Szerző: Amennyiben ismeri a dokumentum címét és/vagy a szerzőjét, a bal oldali menüből válassza a Cím/Szerző funkciót.

o  Ha ismeri, gépelje be a teljes címet. Ha hosszú címről van szó, elég az első néhány szót beírnia.

o  Ha nem tudja a teljes címet, csak egy egyező szót vagy kifejezést szeretne találni a kereső mezőben, egészítse ki a szót vagy a kifejezést egy százalékjellel, mint például %könyv. Ebben az esetben minden olyan tételt listáz a katalógus, amelynek címében (vagy sorozatcímében) előfordul a könyv szó, akár előtaggal, akár utótaggal, valamilyen toldalékos formában.

o  Ha ismeri az alcímet, beírhatja teljes egészében vagy akár csak az első néhány szót az Alcím kezdete keresőmezőbe.

·      Kulcsszó: Ez a keresési funkció a dokumentumok címében, alcímében, valamint a szerzőségi adatokban keres egyezőséget a megadott szóval.

·      Szerző: Amennyiben csak a szerző nevét ismeri, esetleg azt szeretné megtudni, hogy adott szerzőnek milyen művei találhatóak meg a katalógusunkban, válassza a bal oldali menüben a Szerző opciót.

o  A szerző lehet személy, szervezet vagy intézmény.

o  A szerző vagy szervezet szerinti keresés esetében gépelje be a pontos nevet. Ez egy kulcsszavas kereső, tehát az adott szerzőről vagy szervezetről szóló művek is megjelennek a találati listában.

o  A szerző neve tetszés szerinti sorrendben beírható: „Adam Smith” vagy „Smith Adam”.

o  Ha nem tudja a pontos nevet, csak egy részletét, vagy bizonytalan a név helyes írásában, helyettesítse a hiányzó betűket egy százalékjellel, mint például Attenbo%. Ebben az esetben minden olyan szerzőt listáz a katalógus, akinek nevében előfordul az „attenbo” szó, akár előtaggal, akár utótaggal, valamilyen toldalékos formában.

·      Tárgyszó: Amennyiben egy adott témakörben keres, úgy választhatja a Tárgyszó keresést a bal oldali menüből. Ezt az opciót választva két lehetősége van:

o  Az eredmény tárgyszavak listája előtt lévő négyzet kipipálásával a katalógus először a keresésnek megfelelő tárgyszavakat listázza ki, és ezek közül lesz lehetősége kiválasztani a megfelelőt, majd a tárgyszóhoz tartozó címeket is kilistázhatja; vagy

o  kiveszi a pipát, és így közvetlenül a címeket kapja eredményül, ezek között viszont megjelenik a keresésnek megfelelő összes tárgyszó összes címe.

·      Raktári jelzet: Amennyiben tudja a könyv raktári jelzetét, ennek a funkciónak a segítségével tud rákeresni. Ez hasznos lehet egy korábban kikölcsönzött könyv visszakeresése esetén, mivel az olvasójegybe a dokumentumok raktári jelzetét írják be kollégáink.

Találatok száma oldalanként: Ennek a funkciónak a segítségével módosíthatja az egy oldalon megjelenő találatok számát, amennyiben több (avagy kevesebb) találatot szeretne látni oldalanként.

Keresés szűkítése (ez a funkció a Szerző, a Sorozatok és a Raktári jelzet keresési opcióknál nem elérhető):

·      A keresés szűkíthető például a megjelenés dátuma szerint: kereshet egy adott évszám előtt, után vagy két évszám között megjelent művekre; és/vagy

·      lelőhely szerint: kilistázhatja vagy a központi raktárban, vagy a törökbálinti raktárban tárolt dokumentumokat (sajnos a Bibó-teremben lévő dokumentumok szűrésére nincs lehetőség); és/vagy

·      információhordozó típusa szerint: ennek a segítségével lehet folyóiratokra (időszaki kiadvány), térképekre, DVD-filmekre (mozgókép, film) rákeresni; és/vagy

·      nyelv szerint: a listából kiválasztható nyelvekre szűrve. A találatok között lehetnek idegen nyelvű könyvek, kétnyelvű kötetek, valamint nyelvkönyvek is.

Miután beírta a keresési feltételeket, kattintson a Keres gombra vagy üssön Enter-t a billentyűzeten a keresés indításához.

 

Olvasói műveletek

·      Bejelentkezés / Olvasói adatok:

o  Felhasználói azonosító: A bejelentkezéshez szükséges megadni a felhasználói azonosítót, amely megegyezik az olvasójegy számával, vagyis vonalkódjával (1 betű, 5 számjegy).

o  Jelszó: A bejelentkezéshez meg kell adni a jelszót is, amely alapértelmezetten a fenti kód utolsó 3 vagy 4 számjegye. Bejelentkezés után a jelszó megváltoztatható az Adatok szerkesztése gombra kattintva!

o  Bejelentkezés után a Kölcsönzési/előjegyzési fül töltődik be, ahol áttekinthetők az aktuális kölcsönzések, kölcsönzési határidők és az aktív előjegyzések. Ezen a felületen van lehetőség a kölcsönzési határidő módosítására 1-1 könyv vagy akár az összes kölcsönzés esetén.

§  Válassza ki, hogy mely könyvek határidejét szeretné meghosszabbítani, és ezen sorok végén tegyen pipát a jelölőnégyzetekbe, majd kattintson A kijelölt tételek meghosszabbítása gombra.

§  Amennyiben az összes kötet határidejét szeretné hosszabbítani, nem szükséges egyesével kijelölni őket, elég a Minden meghosszabbítása gombra kattintani.

§  A hosszabbítási művelet után újratöltődik az oldal, és sikeres hosszabbítás esetén a kiválasztott sorokban megjelenik az új határidő. Amennyiben valamilyen okból nem hosszabbítható a kötet, egy hibaüzenet jelenik meg a kölcsönzési táblázat felett, a hiba leírásával. Ilyen hibaüzenet esetén kérjük, vegye fel a kapcsolatot az Olvasószolgálat munkatársaival e-mail vagy telefon útján!

§  Az Aktuális előjegyzései/bekérései rész tartalmazza azokat a címeket, amelyeket az online katalóguson keresztül kért be a törökbálinti raktárból, valamint azokat a könyveket, amelyeket az Olvasószolgálat munkatársai jegyeztek elő Önnek. A sor elején lévő piros X jellel törölni tudja az aktuális előjegyzést, illetve bekérést.

§  Ha egy előjegyzett könyv beérkezett, akkor a státusza megváltozik (Aktiválva helyett Félretéve), és az Átvételi határidő alatt megjelenik egy dátum. Ez a dátum csak tájékoztató jellegű! Az Olvasószolgálat munkatársai minden beérkezett előjegyzésről e-mailes értesítést küldenek, amely tartalmazza a tényleges átvételi határidőt.

·      Kérdezd a könyvtárost!: Az online katalóguson keresztül kérdés/kérés feladására is lehetőség van. Ehhez a Tárgy, illetve a Teljes leírás rész kitöltése kötelező. Munkatársaink 1-2 munkanapon belül válaszolnak ezekre az üzenetekre, amelyet bejelentkezés után az Olvasói kérések fül alatt tud megtekinteni. Kérjük, hogy sürgős kérés esetén inkább e-mailt írjon a kolcsonzes@ksh.hu címre!

 

Az online katalógus használatával kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal az Olvasószolgálat munkatársaihoz!