A KSH Könyvtár logója

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár hírlevele

Honlapunk az alábbi időpontokban nem üzemel

Kedves Olvasónk!

Tájékoztatjuk, hogy 2024. március 9–10-én (szombat-vasárnap) tervezett áramszünet következtében a könyvtár honlapja nem lesz elérhető. Az online katalógus az alábbi linkre kattintva hétvégén is használható lesz; mind a böngészés, mind a foglalás és előjegyzés funkciók működni fognak.

A március 8. (péntek) 15.45 és a március 11. (hétfő) 8 óra között bekért központi raktári lelőhelyű dokumentumok március 11-én 13 órától vehetők át a könyvtár Bibó István termében.
Az online katalógus linkje: https://kshk.libmate.hu.

Kedvezményes könyvárusítás

Szeretnénk figyelmébe ajánlani a könyvtár 2024. március 11-e (hétfő) és március 28-a (csütörtök) közötti könyvárusítási akcióját, amely során – az alábbiak szerint – kiadványaink 30-60%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg.
Lelkes György: Magyar helységnév-azonosító szótár         60%
A számontartott nemzet                                                       30%
Mapping the Nation                                                              30%
Az említett köteteken kívül az összes többi kiadványra       50%
A kiadványokkal kapcsolatos kérdéseket és a további részleteket illetően Kiss Violetta nyújt bővebb tájékoztatást személyesen (előre egyeztetett időpontban), illetve a kiss.violetta@kshkonyvtar.hu e-mail-címen vagy a 06-1-345-6094-es telefonszámon.

Rendezvényeink

Márciusban ismét várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat a KSH Könyvtár és a homoludens.hu Egyesület közös rendezésű családi társasjátékklubja hétfőnként 16 és 19 óra között. Időpontok: március 4., 11., 18., 25.
Helyszín: Thirring Lajos terem.

2024. március 12-én (kedd) 17 órától szeretettel várunk minden érdeklődőt Marosi Lajos műfordító felolvasóestjére, melynek során Vakmerőséggel határos című többnyelvű (főleg orosz–magyar) verseskönyvét és fordítói naplóját mutatja be. Az est folyamán a műfordító partnerei hang- és videófelvételekről jelentkeznek be.
Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban REGISZTRÁCIÓHOZ kötött! Jelentkezni a kiss.violetta@kshkonyvtar.hu címen lehet. (Erre a rendezvényünkre már csak korlátozott számban állnak rendelkezésünkre szabad férőhelyek!)
Helyszín: Thirring Lajos terem.

2024. március 13-án (szerda) 17.30-tól Heiszig Benedek nomád utazó Az égő unikornisoktól a rózsaszín delfinekig – bringával Dél-Amerikában című vetítéssel egybekötött élménybeszámolójára szeretnénk meginvitálni az érdeklődőket. Az előadás során megismerjük előadónk 8 hónapos útját bringával és sátorral Bolíviától Kolumbiáig, az Andok ötezres hágóin, az amazonasi dzsungelen, forró folyókon és kietlen sivatagokon keresztül. Továbbá bepillantást nyerhetünk a nomád kerékpártúrázás dél-amerikai mindennapjaiba és az is kiderül miért veszélyes a folyami delfinekkel úszni, mire jó a mumifikált alpaka és milyen fűszer passzol a krokodilhoz.
Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban REGISZTRÁCIÓHOZ kötött! Jelentkezni a kiss.violetta@kshkonyvtar.hu címen lehet. (Erre a rendezvényünkre már csak korlátozott számban állnak rendelkezésünkre szabad férőhelyek!)
Helyszín: Thirring Lajos terem.

2024. március 19-én (kedd) 17 órától szeretettel várjuk az érdeklődőket Szabó Krisztina, Az Auschwitz-jegyzőkönyv és Budapest, 1944 című kötet műfordítójának beszélgetőestjére, amelynek során Frank Baron magyar származású amerikai kutató művéről beszélgetnek majd Derda Dáviddal, a KSH Könyvtár kézirattárosával.
Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban REGISZTRÁCIÓHOZ kötött! Jelentkezni a kiss.violetta@kshkonyvtar.hu címen lehet.
Helyszín: Thirring Lajos terem.

2024. március 20-án (szerda) 17 órától sok szeretettel vár minden érdeklődőt a KSH Könyvtár könyvklubja! Az est során David Grann Megfojtott virágok című művét dolgozzák fel. A negyedév témája: Híres könyvek és a belőlük készült híres filmek. Az áprilisi alkalom időpontja és témája: 2024. április 17. (szerda) 17 óra: Marguerite Duras: A szerető.
Helyszín: Thirring Lajos terem.

2024. március 21-én (csütörtök) 17:30-tól sok szeretettel várjuk az érdeklődőket Takács Bernadett festőművész Lélekből született tájképek című kiállításának megnyitóján. A tárlatot Jankó Judit mentálhigiénés szakember és művészeti író nyitja meg. A kiállítás megtekinthető 2024. május 21-ig a könyvtár folyosóján.
Helyszín: Bibó István terem.

2024. március 26-án (kedd) 17 órától várjuk az érdeklődőket Medgyesi Konstantin történész Grósz Károly: Reformer vagy fekete bárány című kötetbemutató beszélgetésére! Az est során Benedek Szabolcs író beszélget Apagyilkosság című könyvről a mű szerzőjével.
Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek száma miatt REGISZTRÁCIÓHOZ kötött! Jelentkezni a kiss.violetta@kshkonyvtar.hu címen lehet.
Helyszín: Thirring Lajos terem.

2024. március 27-én (szerda) 17 órától várjuk a kreatívkodni vágyókat húsvéti kézműves foglalkozásunkra, mely során tojást dekorálunk, nyulat, virágot készítünk – többek között újrahasznosított anyagokból is!
A foglalkozás ingyenes, azonban REGISZTRÁCIÓHOZ kötött! Jelentkezési szándékát kérjük, a kiss.violetta@kshkonyvtar.hu címen jelezze!
Helyszín: Thirring Lajos terem.

2024. március 28. (csütörtök) 16.30-tól Asszonyok, ó asszonyok - Jókai Mór szerelmei címmel várjuk az érdeklődőket Görbe Márk művészettörténész, régiségszakértő, idegenvezető előadására a Kölcsey Ferenc Olvasókör szervezésében. Az est során az író magánéletéről lesz szó, megismerjük azokat az asszonyokat, akikkel sorsa összefonódott. A vetített képes előadás során Jókai életének főbb helyszíneinek a Stáció utcai sárgaháznak, a Bajza utcai palotának, a balatonfüredi nyaralónak és a svábhegyi villának a titkait is megismerjük, miközben betekintést nyerünk egy félistenként tisztelt írófejedelem életének örömmel, esetenként szenvedéssel teli eseményeibe.
Helyszín: Thirring Lajos terem.

2024. március 15-én (péntek), március 29-én (péntek) és április 1-én (hétfő) a könyvtár zárva tart.
 

KSH Könyvtár Facebook oldala KSH Könyvtár Instagram oldala Válasz küldése Leiratkozás a hírlevélről

KSH Könyvtár
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:
Hétfő, kedd, csütörtök: 8:00–19:00
Szerda: 12:00–19:00
Péntek: 8:00–16:00
Szombat–vasárnap: zárva

Honlapunk